arrow
Особисті фінанси
Особисті фінанси
Корисна інформація

Податкова знижка в Україні – за що можна повернути частину сплачених податків?

Податкова знижка в Україні – за що можна повернути частину сплачених податків?

Багато офіційно працевлаштованих українців навіть не підозрюють, що можуть отримати компенсацію частини сплачених податків за певні витрати – це називається податкова знижка. Як отримати таке відрахування та на які витрати поширюється така опція, розповідаємо у цій статті.

 

Як оформити та як це взагалі працює?

 

У нашій країні кожна офіційно працююча людина сплачує податок з доходів, які вона отримує – ПДФО. Держава ж готова компенсувати частину витрат за певними статтями, по суті, повернувши частину або навіть повну суму сплачених у минулому році податків (для різних витрат різні правила, але про це пізніше).

 

Як отримати податкову знижку за купівлю квартири?

 

Якщо ви офіційно працевлаштовані, купили квартиру одразу або ж у кредит, можна отримати компенсацію від держави як за фактом покупки за свої гроші, так і за витрати на сплату кредиту. За законом ви обов'язково повинні бути зареєстровані за адресою придбаної вами нерухомості. Відрахування можна отримати раз на 10 років, але враховуйте, що якщо з моменту отримання ці 10 років пройшли, а кредит все ще не виплачений, вдруге скористатися знижкоюне вийде, доки ви не погасите попередні зобов'язання.

До речі, отримати частину сплачених податків назад можна, навіть якщо ви купували квартиру в будинку, що будується.

Розмір виплати безпосередньо залежатиме від площі придбаного житла – так держава застосовує максимальний коефіцієнт для розрахунку виплати на житло площею до 100 квадратів і знижує його з наростанням площі будинку чи квартири. Крім того, враховуйте, що більше, ніж ви заплатили державі, ви не зможете отримати в будь-якому випадку – розмір вирахування обмежений розміром сплачених вами податків.

 

Як отримати податкову знижку за навчання?

 

Отримати його можна, якщо ви оплачуєте своє навчання або платите за освіту своїх дітей, а також дружини або чоловіка. Повернуть вам 18% вартості, яку ви заплатите з розрахунку: вартість навчання на місяць, помножена на кількість місяців навчання на рік.

Але тут є цікавий нюанс, про який важливо знати – навчання варто оплачувати за півріччя. Справа в тому, що отримати компенсацію ви можете цього року за минулий, наприклад, або в наступному році за поточний і т.д. Але навчальний рік в Україні триває зазвичай із вересня до травня включно. Таким чином, він включає періоди з двох календарних років. Якщо ви сплатите на початку осені, наприклад, навчання відразу на рік уперед, то за період з січня по травень включно отримати нічого не вийде – цей час просто випаде, тому що календарно не належить до попереднього року.

Але втрат легко уникнути, якщо сплатити навчання за кожен семестр окремо. Тоді у 2022 р. можна отримати компенсацію за 4 місяці навчання у 2021 р., а у 2023 р. за сплачені місяці навчання у 2022 р. (січень-травень 2022 р. та за вересень-грудень 2022 р., якщо навчання ви продовжили ).

 

Як отримати податкову знижку за лікування?

 

Зважаючи на відсутність в Україні поки що повноцінного закону про обов'язкове медичне страхування, отримати повернення частини сплачених податків за наявності витрат на медицину можна лише, якщо витрати були пов'язані із застосуванням репродуктивних технологій. У той же час, і такі послуги в нашій країні потрібні, і громадяни можуть компенсувати собі частину витрат. Щоправда, повертають лише 18% від 30% вашого річного доходу. Вартість такого лікування, як відомо, досить висока і таке повернення – це крапля у морі. Проте, відмовлятися від належного за законом теж особливого сенсу немає.

 

Як отримати податкову знижку за страхування?

 

Держава намагається заохочувати людей, які оформлюють страхування життя або сплачують пенсійні внески, за умови, звісно, ​​що страховик є українським недержавним ПФ чи страховою компанією, яка є податковим резидентом України.

«Намагається», бо виходить поки що не дуже – отримати можна лише 400 з лишком гривень, оскільки розмір відрахування фіксований. Це 18% від 2240 грн.

 

Як отримати компенсацію за ремонт?

 

Таке повернення належить громадянам, які купили квартиру в новобудові і витратилися на ремонт, за умови, звичайно, що їм квартира дісталася без ремонту.

 

Важливе правило

 

Якщо всі документи, що підтверджують оплату та те, що сплатили ці витрати саме ви, у вас будуть на руках, вам уже протягом 60 днів здійснять виплату компенсації. Відмови, на жаль, завжди пов'язані з тим, що громадяни не зберігали потрібні квитанції і не дбали про те, щоб підтверджувати свої витрати, вимагаючи відрахування.

Курс валют

Курс валют