arrow
Особисті фінанси
Особисті фінанси
Корисна інформація

Кредити після розлучення - хто погашатиме і як це регулюється?

Кредити після розлучення - хто погашатиме і як це регулюється?

Україна країна, на жаль, небагата, а тому у разі розлучення для багатьох сімей актуальним стає не лише питання поділу майна, а й боргів. Як ділиться кредит при розлученні в Україні, які борги слід вважати загальними, а які виключно особисті, розповідаємо у цій статті.

 

Розділ майна та кредитів при розлученні

 

Розлучення не дорівнює поділу майна. Юридично це два різні процеси, незважаючи на те, що друге автоматично випливає з першого. Тому якщо ви не почуваєтеся готовими до дискусії про поділ спільно нажитого добра, з цим можна не поспішати та ґрунтовно підготуватися. Особливо якщо у вас є не тільки майно, а й борги.

Якщо ж говорити про те, кому що належить, коли йдеться про невиплачені кредити, то закон у цьому сенсі є досить логічним і однозначним. І в горі, і в радості, в багатстві та бідності. Так – кредити у цьому питанні рівнозначні спільно нажитому майну, якщо вони не належать до категорії  «особистих боргів».

Поки ви перебуваєте в шлюбі, ви ділите побут, покращуєте добробут сім'ї, житлові умови, набуваєте різних благ, у тому числі за допомогою кредитних коштів. І все, що купується вами в шлюбі (крім дійсно особистих речей) є спільно нажитим майном і боргові зобов'язання не є винятком. Як діляться кредити при розлученні подружжя? Забігаючи наперед, зауважимо – ділити їх доведеться нарівні з майном.

 

Зобов'язання по кредиту під час розлучення

 

Ні розлучення, ні зміни у ваших планах на життя не скасовують взятих вами на себе зобов'язань щодо погашення існуючих заборгованостей перед вашими кредиторами. Інша річ, що й кредити беруться на різні цілі. А тому, якщо при розлученні є кредит, важливо встановити, перш за все на які цілі він брався:

  1. Особисті цілі.
  2. Сімейні цілі.

Зазвичай до особистих кредитів відносять ті, що бралися виключно в особистих цілях і до інтересів сім'ї не мали жодного стосунку, наприклад:

  1. Кредити для забезпечення потреб батьків будь-кого з подружжя. Навіть якщо це було загальне рішення, у разі розлучення, звичайно, жоден із подружжя не зобов'язаний брати участь у погашенні такого кредиту.
  2. Кредити на ремонт у особистому житлі. Припустимо, до шлюбу у когось із подружжя була особиста квартира, і він зробив у ній ремонт за кредитні кошти. Жодних зобов'язань на другого члена родини це не накладає – це, як і раніше, особисте майно цієї людини і витрати на неї є також її особистими витратами.
  3. Кредити на виплату аліментів на дітей від попередніх шлюбів. Це рідкість, звичайно, але в житті буває всяке, і ділити витрати на ці кредити друга людина не зобов'язана.
  4. Кредити для погашення особистих боргів будь-якого роду, зокрема раніше оформлених кредитів на особисті цілі до шлюбу.

 

До кредитів на сімейні цілі передбачувано відносять:

 

  1. Іпотеку.
  2. Автокредити.
  3. Кредити на погашення загальних боргів (наприклад, перекредитування іпотеки на більш вигідних умовах).
  4. Купівлю побутової техніки для дому та іншої техніки.
  5. Кредити на ремонт у спільній квартирі.

 

Як ділиться споживчий кредит під час розлучення?

 

Якщо він сімейний, то варіанти лише два – домовитися чи позиватися до суду. Якщо вдалося домовитись, потрібно просто укласти угоду та юридично цю домовленість зафіксувати. Якщо добром питання не вирішилося, з судами все складніше і без юриста не обійтися. Навіть якщо вам не потрібно доводити, що якісь кредити є особистими боргами колишнього чоловіка/дружини, адвокат допоможе простежити за дотриманням ваших прав у суді.

 

Кредит при розлученні – як діляться загальні борги?

 

Стандартний метод - це навпіл, тобто 50 на 50. Однак у ряді випадків частки можуть змінюватися. Найменшу частку за рішенням суду платитиме той із подружжя, з ким проживає їхня спільна дитина. А збільшується частка для того, хто псував майно, не брав участі матеріально у утриманні дітей, порушував майнові права тощо.

Курс валют

Курс валют