arrow
Кредитні продукти
Кредитні продукти
Корисна інформація

Кредитна карта «100 днів» (Райффайзен Банк Аваль) і «MORE» (Ощадбанк)

Кредитна карта «100 днів» (Райффайзен Банк Аваль) і «MORE» (Ощадбанк)

Кредитна карта - це один з найпопулярніших кредитних продуктів ever і це легко пояснити. Немає нічого кращого, ніж кредитний ліміт, який завжди доступний і завжди з вами, в будь-який час дня і ночі. Ми продовжуємо вивчати умови по кредитних картах найбільших українських банків і сьогодні в наш розбір потрапили кредитка Райффайзен Банку Аваль «100 днів» і карта нестаріючого, в буквальному сенсі, Ощадбанку «MORE».

 

Що нам відомо про банки, що «змагаються»?

 

При порівнянні будь-яких банківських продуктів слід в першу чергу вивчати самі банки - це важливо, особливо, якщо в планах у вас не тільки користування кредитними коштами, а й вклади або депозити. Крім того, досвідчені клієнти банків знають, що чим більш комплексно і довго ви обслуговуєтеся в одному банку, тим це вигідніше для вас. Наприклад, найвигідніші ставки по кредитах завжди надаються клієнтам, які отримують зарплату і зберігають гроші на рахунку в тому ж банку. Тому, навіть вибираючи кредитку, варто розглядати банк так, ніби потенційно ви можете стати його постійним клієнтом.

 

Райффайзен Банк Аваль

 

Австрійський банк з багаторічною історією, в якій кожен рік відзначено безліччю нагород. Банк неодноразово визнаний кращим в Україні різними авторитетними виданнями, а також рейтинговими агентствами і журналами, в тому числі Forbes. Визнаний лідером за якістю надання громадянам банківських послуг, якими сьогодні, до речі, користуються понад 2,5 млн. клієнтів.

 

Ощадбанк

 

Український банк з найбільш довгою історією в нашій країні, початок якої датується 19 століттям. В історії незалежної України його шлях починається з 31 грудня 1991 року. Банк всупереч думкам багатьох громадян, є комерційним, проте, дійсно 100% його акцій належать державі. Станом на початок 2021 року кількість його клієнтів налічує понад 7 млн. громадян.

 

Карта «100 днів»

 

Головний її плюс полягає, власне у її назві - з такою картою ви можете користуватися кредитними грошима безкоштовно протягом 100-денного пільгового періоду. Банк не стягує плату за обслуговування картки і це теж плюс. Ну і, звичайно, ми не змогли залишити без уваги розмір кредитного ліміту - найнадійнішим клієнтам банк готовий надати до 250 тис. грн. Ми не випадково акцентуємо увагу на надійності клієнтів, оскільки абсолютно будь-який банк встановлює ліміти виходячи з даних користувачів, що нормально.

У той же час, якщо ви позичальник з бездоганною репутацією і хорошими доходами, ви можете отримати великий ліміт в одному банку, а не брати кілька карток в різних кредитних організаціях. Для порівняння Приватбанк і Монобанк, яких ми порівнювали раніше, надають ліміти до 50 і до 100 тис. грн. за своїми базовими кредитками, відповідно. Більш детальну інформацію про порівняння даних продуктів ви можете вивчити в статті «Кредитна картка «Універсальна» (ПриватБанк) і «Чорна»  (Монобанк) - що краще?».

До слова, на відміну від продуктів цих банків, карта «100 днів» не дає своєму власникові такого широкого спектру послуг. Наприклад, настільки прогресивної оплати частинами або розстрочки ви тут не знайдете. Це кредитка, як вона є - у вас є ліміт і умови його використання, нічого зайвого. Оплатити товар частинами можна тільки при оплаті покупки в магазині. Якщо послуга вам доступна, на терміналі при оплаті висвітиться відповідна пропозиція.

З оплатою частинами в мережі і зовсім цікава ситуація. Вона як би є, але її як би немає. Невелику виноску про оплату частинами в інтернет-магазинах банк на своєму сайті дає. Але на відміну від Приватбанку, який буквально кричить про дану послугу і навіть ПриватМаркет створив для самих нерозторопних клієнтів, Райффайзен немов ховає послугу від клієнтів. Жодного лінку на перелік інтернет-магазинів партнерів банку ви на сайті не знайдете, а в найбільш популярних магазинах такого способу оплати днем ​​з вогнем не знайдеш.

При цьому доступна трохи дивна послуга, яка, втім, напевно користується попитом у клієнтів банку - оплата частинами за переказ суми з кредитної картки на дебетову.

 

Карта «More»

 

Це більш гнучкий продукт, на наш погляд, в порівнянні з картою «100 днів», яка відноситься скоріше до класичних кредиткок, ніж до інноваційних продуктів, незважаючи на те, що в самопрезентації банк активно напирає на інноваційність. Наприклад, у карти «More» від Ощадбанку відсутня комісія за зняття кредитних коштів, хоча для всіх банків її наявність норма і комісія зазвичай «кусається». При цьому максимальний ліміт у карти нітрохи не менше, ніж у конкурента - теж 250 тис. грн.

Також ця карта дозволяє користуватися кредитним лімітом безкоштовно протягом пільгового періоду до 62 днів. На залишок коштів нараховуються 5% річних - дрібниця, але приємно. Власникам карти доступні бонусні програми від Visa і Mastercard в залежності від платіжної системи вашої картки (яку, до слова, можна вибрати при оформленні карти).

І, нарешті, доступна оплата частинами, але, на жаль, знову не в форматі Приватбанку або Монобанку - скористатися нею можна у всіх магазинах, де є термінали Ощадбанку, вибравши товар з відповідною відміткою.

Оформити картку можна безпосередньо у відділенні або ж замовивши її онлайн через заявку на сайті.

 

Яка картка вигідніша?

 

Традиційно порівнюємо карти за ключовими показниками, щоб порівняння було максимально об'єктивним.

 

Що порівнюємо?

Райффайзен Банк Аваль

Ощадбанк

Кредитний ліміт

250 000 грн.

250 000 грн.

Пільговий період

100 днів

62 дні

Термін кредитування

48 місяців. Якщо клієнт пенсіонер за віком, то 24 місяці.

Від 3 до 5 років.

Ставка на місяць

4%

4,58%

Ставка на рік

48,00%

55%

Реальна ставка на рік

48,75%

71,22%

Мінімальний платіж (в міс.)

 

5% від суми поточного боргу по кредиту до 20 числа кожного наступного місяця.

 

4,6%

Вік клієнта

Даний продукт орієнтований на громадян України віком від 23 до 71 року:

- жінкам до 60 років;

- чоловікам до 64 років;

- пенсіонерам за віком до 71 року.

Від 21 до 65 років.

Розстрочка

Ні

Ні

Розстрочка «заднім числом»

Ні

Ні

Оплата частинами

 

Під 1,5-2% залежно від суми і терміну оплати частинами. Одночасно можна мати не більше 5 договорів за цією послугою. Якщо клієнт порушує умови оплати, то договір перекладається на базові умови кредитної картки.

 

На сайті представлений список всіх магазинів, які беруть участь в даній програмі, в форматі excell. Список регулярно оновлюється. На жаль, доступні тільки офлайн-магазини.

Комісія при знятті власних коштів

Безкоштовно.

Безкоштовно.

Комісія при знятті кредитних коштів

3% + 15 грн.

Безкоштовно при використанні карти в банкоматах в Україні та за кордоном. У банкоматах, касах без використання карти 1% + 5 грн.

Поповнення картки

Безкоштовно.

Безкоштовно.

Відсоток на залишок

-

5%

Cashback

-

-

За даними FinAdviser, а також офіційних сайтів банків станом на серпень 2021 р.

 

Безумовно, карта Ощадбанку більш гнучкий продукт, орієнтований на клієнта і, треба сказати, куди більш прогресивний, ніж Райффайзен Банк Аваль, незважаючи на більш високу ставку. Чого тільки варте зняття кредитних коштів без комісії - це в принципі величезна рідкість серед банків. Бонусні програми від платіжних систем теж великий плюс.

Будь-який продукт передбачає, що його використовують або онлайн, або офлайн. Наприклад, деякі кредитори при видачі кредиту готівкою, також надають вам картку банку і дозволяють безкоштовно зняти з неї гроші або з мізерною символічною комісією, але при цьому також дозволяють витратити гроші онлайн, але вже за величезні комісійні. Це пояснюється тим, що у будь-якого продукту своя суть і якщо це кредит готівкою, то отримати його найбільш вигідно буде саме готівкою.

З кредитними картами історія аналогічна - суть цього продукту від початку полягає в використанні безготівкового способу оплати. Саме тому знімати гроші з кредиток вкрай невигідно. Але Ощадбанк максимально лояльний до своїх клієнтів і дозволяє їм все - і платити карткою, і знімати кеш без комісій.

 

Важливо: Пільговий період по обох картах (навіть у Ощадбанку), працює виключно на безготівкових операціях. При знятті готівки вам відразу почнуть нараховуватися відсотки відповідно до умов карти. Якщо немає можливості оплатити покупку або послугу безготівково, краще знайти іншого продавця / постачальника послуги. Або будьте готові до того, що пільгового періоду у вас не буде.

7 вересня 2021 р.


Популярні статті

Курс валют

Курс валют