arrow
Фінансова грамотність
Фінансова грамотність
Корисна інформація

Кредитка чи мікропозика – що краще?

Кредитка чи мікропозика – що краще?

Бувають ситуації, коли гроші потрібні терміново, але позичити їх нема в кого. У такому разі можна вибрати один із доступних варіантів – скористатися послугами мікрофінансових компаній або оформити кредитну картку. Ці два продукти мають свої плюси та недоліки, після вивчення та аналізу яких вдасться зрозуміти, що ж все-таки краще – кредитка або мікропозика.

 

Переваги кредитної картки

 

До головних плюсів використання кредитки належать:

  1. Завжди менша відсоткова ставка (у середньому 20-30% річних), ніж у мікропозик. Для постійних клієнтів, які зуміли підтвердити свою надійність, можливе зниження відсотків під час оформлення кредитки у банку.
  2. Наявність пільгового періоду. У разі своєчасного погашення заборгованості за кредитною карткою позичальник може скористатися нею без додаткових переплат. У цьому випадку невелика плата лише зніматиметься за обслуговування картки та надсилання повідомлень по SMS.
  3. Можливість поновлення суми. Це означає, що після погашення заборгованості за кредитними коштами можна знову використати ці гроші у своїх цілях.
  4. Більший розмір кредитного ліміту, ніж сума позики. Найчастіше ліміт за кредитною карткою вдвічі перевищує прибуток позичальника і може бути збільшений банком у разі частого використання кредитки.
  5. Бонусні програми для власників кредитних карток. Це може бути нарахування бонусних балів або кешбеку. Вони можуть бути витрачені на будь-які покупки або виведені на рахунок.

Ще один незаперечний плюс кредитки – її легке використання за кордоном. Вона може бути застосована для оплати в будь-якій валюті за рахунок автоматичного обміну грошей. У деяких банках налагоджено систему випуску кредиток з лімітом в іноземній валюті (можуть бути долари або євро на вибір). Що стосується мікропозик, то їх видача можлива лише у національній валюті – гривнях.

 

Плюси отримання мікропозики

 

Головними перевагами мікропозики вважаються:

  1. Простіші умови отримання на відміну кредитки. Щоб подати заявку та отримати гроші від МФО, достатньо пред'явити лише один документ – паспорт.
  2. Набагато менший відсоток відмови у отриманні мікропозики мікрофінансовими компаніями. Отримати його можуть усі категорії людей – і домогосподарки, і студенти. Навіть клієнти з поганою кредитною історією можуть розраховувати на лояльні умови.
  3. Мінімум витраченого часу. Зазвичай заявка на отримання мікропозики розглядається протягом кількох хвилин (у поодиноких випадках цей процес може розтягнутися на один робочий день).
  4. Можливість видачі мікропозики через інтернет. Все, що потрібно, – перейти на сайт мікрофінансової компанії. Для отримання кредитної картки слід відвідувати банківські відділення, які можуть бути не у всіх населених пунктах.
  5. Можливість виплати та погашення позики будь-яким зручним способом. Повернення грошей, взятих за мікропозикою, можливе на банківську картку, електронний гаманець. Також можна відправити у вигляді грошового чи банківського переказу, сплатити борг у платіжних терміналах.

Одна з головних переваг мікропозики - це можливість оформити пролонгацію. Доцільно це робити у тому випадку, якщо не вдається повернути борг вчасно. Продовжити поточну мікропозику можуть на кілька днів або навіть тижнів. Іноді навіть припиняють нараховувати відсотки, що є особливо вигідним для клієнта.

Вибір між мікропозикою та кредитною карткою більшою мірою залежить від цілей та конкретних обставин, у яких опинився позичальник. Скористатися мікропозикою доцільно в тому випадку, якщо гроші потрібні дуже терміново, тут і зараз, але при цьому невелика сума. Інакше доведеться заплатити набагато більше відсотків, аніж за умови використання кредитної картки. Важливо враховувати і те, що прострочення платежу за мікропозикою тягне за собою жорсткі штрафні санкції.

Кредитну картку рекомендується оформляти тим клієнтам, у планах яких регулярно оплачувати покупки та знімати кошти. Для неї встановлено меншу процентну ставку, а також є можливість отримувати знижки від кешбек від магазинів-партнерів банківської установи.

Курс валют

Курс валют