arrow
Фінансова грамотність
Фінансова грамотність
Корисна інформація

Як правильно вибрати перекредитування?

Як правильно вибрати перекредитування?

Економічна ситуація в країні, особливо під час пандемії, безумовно, погіршилася, але особливо боляче це вдарило по простих громадянах. Що робити людині з кредитами, коли вона позбавляється заробітку або його частини, втрачає фінансову стабільність і впевненість у завтрашньому дні? Найгірший з варіантів - це пустити все на самоплив. Борги, на жаль, нікуди самі не подінуться і ситуація тільки погіршиться. Кращий вихід з положення в даному випадку - це перекредитування мікропозик і інших кредитів або рефінансування.

 

Що таке перекредитування?

 

Рефінансування, перекредитування МФО або банківських кредитів - це, по суті, одне і те ж. Ви фактично берете новий кредит на погашення старого (кредит на перекредитування), але на більш вигідних умовах. Це дуже вигідна опція для «старих» іпотек, оформлених під більш високі відсотки, і автокредитів - з роками ставки на ринку змінюються, однак в раніше оформлених договорах вони залишаються колишніми. Так ви можете оформити перекредитування кредиту і далі платити істотно менший відсоток.

Крім того, кредити на перекредитування рятують, коли виникають фінансові труднощі і оплата наявного кредиту стає неможливою. У такій ситуації заощадити вдається вже не завжди, тому що, як правило, перекредитування оформляють з метою зниження щомісячного платежу. А тут все працює так: чим менше платіж, тим більше термін і, відповідно, підсумкова переплата по кредиту. Чим довше платиш, тим більше переплачуєш, навіть якщо процентна ставка нижча.

 

Кому доступне перекредитування в Україні? Як це відбувається?

 

Відразу відзначимо, що опція не для всіх. Якщо ви берете кредит в банку, перевіряється ваша платоспроможність, кредитна історія і інші дані. У випадку з рефінансуванням ситуація така ж - перевірка позичальника, який хоче оформити перекредитування кредитів в Україні, нічим не відрізняється від тієї, що проводиться при оформленні звичайної позики. Тому при виникненні фінансових труднощів, допускати прострочення категорично не можна. Ви повинні з'явитися перед ясні очі нового потенційного кредитора, як розсудлива людина, яка усвідомлює, що у неї труднощі, але вчасно шукає рішення проблеми, а не боржник, який спочатку прострочив все, що міг, а потім прийшов отримати перекредитування мікропозик з простроченням.

Для оформлення вам знадобиться стандартний набір документів і ваш кредитний договір. У разі схвалення банк не видає вам гроші на руки - він просто гасить ваш кредит замість вас і саме таким чином вам видається перекредитування в банках. Втім, вам можуть і вільні гроші запропонувати понад суми рефінансування, якщо у вас гарна репутація.

 

Як правильно перекредитувати кредит?

 

Важливо враховувати ряд правил, щоб рішення проблеми саме не стало проблемою, а саме:

  1. Ідіть за допомогою, ледь виникнуть труднощі, не допускайте прострочень, оскільки з ними, швидше за все, банк перекредитування вам не дасть. При наявності прострочення, вам можуть погодитися надати таку послугу під заставу, але це не кращий варіант - майном краще не ризикувати. До того ж, ставка автоматично підвищиться - банки теж закладають свої ризики у вартість кредиту.

    Застава ж передбачає, що в разі невиплати кредиту, банку доведеться реалізовувати заставне майно, а це не найкращий варіант для нього. Всупереч поширеній думці, ідеально для банку - це просто вчасно отримати свої гроші назад, замість того, щоб оформити вам термінове перекредитування, а після замість грошей отримати тільки зайвий клопіт.

  2. Ставка по новому кредиту повинна бути істотно нижче, ніж за попереднім, інакше це не перекредитування, а просто новий, але такий же невигідний для вас кредит. Трапляється, що ситуація змушує позичальників йти на гірші умови заради, наприклад, великого терміну кредитування і максимального зниження щомісячного платежу. Однак ви повинні ставитися до цього усвідомлено і розуміти, що навантаження на сімейний бюджет ви знизите, але тільки умовно - переплата буде в підсумку набагато більше. Перекредитування - це досить гнучкий інструмент і важливо правильно його під свої цілі «налаштувати».
  3. Якщо ваші труднощі викликані втратою роботи, не варто йти за перекредитуванням, не вирішивши проблему. Це саме той випадок, коли краще тимчасово влаштуватися на будь-яку роботу, на яку вас погодяться взяти. Зазвичай у банків є свої умови щодо терміну працевлаштування, але в такій ситуації вам можуть піти назустріч, якщо бачать, що ви оперативно знайшли нову роботу і у вас, відповідно, буде зарплата.

    У будь-якому випадку так шанси будуть набагато вище, ніж, якщо ви прийдете просити гроші, як безробітний. Добре, якщо новий роботодавець зможе замовити за вас слівце при дзвінку кредитного фахівця. Не соромтеся і не бійтеся просити про це - дзвінок кредитного фахівця нітрохи не страшніший дзвінків колекторів на роботу, якщо ви прострочили платежі неодноразово.

  4. Не погоджуйтеся взяти кредит на перекредитування по першій же пропозиціїї і обов'язково вимагайте повні характеристики продукту. Будь-який кредит - продукт з гнучкими умовами. Якщо ви помічали, в рекламі банки вказують ставки з позначкою «від», але на ділі пропонують зазвичай вищі відсотки. Так ось ставка дійсно може бути, як в рекламі при дотриманні ряду умов.

    Наприклад, більшість банків знижують відсоток клієнтам, у яких є зарплатна картка банку і депозит. Тільки з кредитками будьте обережні - їх можна оформляти заради зниження ставки, але використовувати не варто, інакше той же банк потім може вирішити, що ви станете закредитованим, і відмовити вам у перекредитуванні.

Будьте послідовними і акуратними в фінансових питаннях. FinAdviser бажає вам, щоб ваше фінансове становище було стабільним і тільки зростаючим, але якщо що, ви завжди знайдете кращі кредити і позики на нашому ресурсі. До слова, зараз необов'язково ходити в відділення всіх банків - ви можете оформити перекредитування онлайн і дізнатися попереднє рішення, не виходячи з дому.

Курс валют

Курс валют