arrow
Фінансова грамотність
Фінансова грамотність
Корисна інформація

Як з'явилися платіжні карти

Як з'явилися платіжні карти

Сьогодні практично кожен з нас є клієнтом банку. А знайомство з банківською картою взагалі відбувається ще у ранньому віці. З розвитком фінансової системи вже нікого не здивує, якщо протягом декількох наступних десятиріч ми перейдемо на повністю безготівковий розрахунок. Ще 100 років тому такий розклад був швидше за гранню фантастики ніж очікуваної реальністю. Так, банківські картки присутні в нашому з вами житті зовсім недовго. Пропонуємо сьогодні дізнатися, як і коли з'явився цей знайомий нам атрибут банківської системи.

 

Історія виникнення

 

Батьківщиною появи і становлення платіжної картки по праву можна вважати Америку. Вперше ідею використання кредитної картки висунув американський письменник Едуард Белламі в своєму романі «Погляд назад» в 1888 році. Однак, лише з початком ХХ століття ця ідея наблизилася до втілення в життя.

Перші подібні карти не можна було використовувати як засіб оплати, вони слугували, скоріше як документ, що підтверджує платоспроможність клієнта, і випускалися з картону з написаними або вигравіруваними даними власника. До того ж, такі карти видавалися в основному аж ніяк не банками, а різними нафтовими компаніями, мережами супермаркетів, готелів або ресторанами. Так в 1914 році першу кредитну карту випустила американська нафтова компанія, більш відома сьогодні як Mobil Oil. Видавалася вона постійним клієнтам і могла бути використана при оплаті нафтопродуктів. В цьому ж році компанія Western Union випустила першу клієнтську картку з фіксованою сумою кредиту. А в 1918 році - паперову карту, що видавалась лише членам уряду США та давала можливість відправляти телеграми за рахунок уряду.

Паперові карти виявилися недовговічні, і в 1928 році Бостонська компанія Farrington Manufacturing зайнялася випуском перших металевих пластинок. На них видавлювалися (ембосувались) ідентифікаційні дані, а видавалися вони лише кредитоспроможним клієнтам. Продавці, при оформленні покупки, за допомогою спеціального преса (імпринтера) робили відбиток даних клієнта на торговому чеку. До речі, дана технологія зазначення даних на карті досі використовується.

 

Закріплення позицій

 

Багато фахівців вважають, що епоху банківських кредитних карт почав Джон С. Біггінс. Це був один з найбільших фахівців за споживчим кредитом у Брукліні. Організована ним в 1946 році робота по кредитній схемі Charge-it передбачала собою прийом розписок місцевими магазинами за незначні покупки з подальшою здачею їх у банк. Банк же, в свою чергу, оплачував їх з рахунків покупців.

Наступний поштовх, який в значній мірі допоміг широкому розповсюдженню платіжних карт, відбувся в 1949 році. Директор кредитної компанії Hamilton Credit Corporation Френк Макнамара обідав у ресторані, а коли прийшов час розплачуватися, він зрозумів, що не взяв з собою гаманець. Саме ця незручна ситуація наштовхнула його на думку створення платіжної картки, яка дозволить оплачувати чеки в закладах постфактум.

Так з'явилася ресторанна кредитна карта Diners Club. Головною відмінністю від попередників виступила наявність посередника між клієнтом і комерційною компанією. Члени клубу отримували в користування спеціальні кредитні карти для розрахунку в ресторанах, які уклали договір з клубом. Оплата рахунків відбувалася єдиним платежем в кінці місяця. При цьому клуб виступав поручителем перед своїми торговими партнерами за клієнта і виплачував за них усі рахунки. За користування карткою необхідно було виплачувати $5 щорічно, а комісія, яку виплачував продавець, становила від 5 до 7%.

 

Пластикові картки

 

Розквітом пластикових карток по праву можна вважати появу відомої сьогодні по всьому світу картки American Express, яка побачила світ 1 жовтня 1958 року. А всього через рік власниками карти вже виступало близько 475 тис. осіб.

В цей же час найбільші банки Америки, такі як Bank of America і Chase Manhattan Bank, також зайнялися випуском кредитних карт. І хоча Chase Manhattan Bank, як і багато інших, зіткнувся з низкою труднощів, що призвело до продажу бізнесу в 1962 році, Bank of America мав сильну фінансову політику, що забезпечило утримання на плаву. А в 1966 році він почав видавати ліцензії іншим американським банкам на проведення операцій зі своїми картами. В кінці 60-х років у співпраці з Interbank була зроблена спільна акція по розсилці банківських карт поштою. Що дозволило збільшити кількість власників за короткий період на кілька мільйонів відразу. І до кінця 70-х кількість власників банківських карт в Америці становила близько 52 млн. осіб.

 

Сьогодні

 

На сьогоднішній день поширення банківських карт досягло неймовірних масштабів. Середньостатистичний клієнт має навіть не одну, а дві або більше кредитних карт. А за даними статистики НБУ на початок 2021 року в обороті українців було близько 75,3 млн карт і це тільки початок, адже ця кількість з кожним роком лише збільшується.

Курс валют

Курс валют