arrow
Особисті фінанси
Особисті фінанси
Корисна інформація

Як економити газ чи взагалі відмовитися від нього

Як економити газ чи взагалі відмовитися від нього

Давно мрієте знизити витрати на споживання газу, але поки що це лише мрії? Мабуть, настав час діяти, адже ціна на блакитне паливо збільшується з кожним роком, а часом – і кілька разів на рік. То що ж потрібно робити і як економити газ взагалі? Чи існують якісь ефективні засоби вирішення цього питання? Саме про це ми зараз докладно розповімо.

 

Скорочення споживання як один із альтернативних методів економії

 

Мабуть, це один із найпростіших способів, доступний кожній людині. Найпростіше реалізувати це тим, хто використовує газ виключно для приготування їжі. Багато споживачів, яких цікавить питання щодо того, як економити газ у квартирі, стверджують, що для цього слід навчитися регулювати потужність пальника. Найкраще, якщо вогонь горітиме виключно під сковорідкою/чайником/каструлею, без огортаючих язиків полум'я навколо посуду. До речі, рекомендується переглянути весь посуд, що використовується для приготування страв, з урахуванням його енергозберігаючих властивостей. Якщо вони не такі вже й високі, то раціональніше замінити посуд на новий з відповідними характеристиками, що надалі дозволить значно скоротити споживання газу.

Зловживання приготуванням невеликих за обсягом страв у газовій духовці – це додаткова витрата блакитного палива. Раціональніше в даному випадку буде скористатися мікрохвильовою піччю або мультиваркою.

Якщо нагрівання води відбувається в результаті використання газу, то найкраще для цього встановити колонку. Вона споживатиме блакитне паливо лише під час використання води.

 

Як заощаджувати на опаленні газом

 

Найкращим вирішенням цього питання буде використання індивідуального (автономного) опалення. На стандартних газових котлах вбудовуються спеціальні датчики температури. Істотний недолік їх використання у цьому, що вони враховують лише температуру теплоносія у казані, тому вважаються малоефективними задля економії газу.

Набагато ефективніше встановити спеціальні програматори - регулятори температури і задати оптимальні показники самостійно. Для цього за допомогою панелі керування пропонується виставити потрібні діапазони температури для різних відрізків часу. Наприклад, вранці, коли всі йдуть на роботу або навчання, можна виставити мінімальні значення (17 ° С), а ближче до вечора виставити більш комфортну температуру (22-24 ° С). За допомогою сучасних автоматичних систем регулювання t можливе з точністю до 0,5 ° С, а це означає, що кожен домовласник зможе контролювати витрати і більше не ставити питання, як економити газ при опаленні будинку.

 

Економія газу в приватному будинку: кілька слушних порад

 

На відміну від багатоквартирних будинків, де способи економії блакитного палива дуже обмежені, у власників приватних будинків набагато більше варіантів вирішення цього питання. Один із них – це використання сонячної енергії. Перевага цього способу в тому, що навіть у холодний період часу, у сонячні дні, він дозволяє не тільки гріти воду, але й обігрівати приміщення. Для цього слід встановити геліосистеми із сонячними колекторами, що сприяють акумулюванню енергії сонячного випромінювання. Подібна установка має ще один важливий плюс – значне зменшення викиду шкідливих речовин в атмосферу.

Вирішуючи питання щодо того, як економити газ у приватному будинку, багато хто взагалі замислюється про те, щоб відмовитися від його споживання взагалі. Звичайно, можна перейти на електричну енергію, проте враховуючи вартість одного кіловата електроенергії та специфіку роботи звичайних електричних котлів разом із нагрівачами, це не найкращий спосіб економії.

Тільки підійшовши до питання споживання газу комплексно, вдасться контролювати витрати та при цьому відчути економію сімейного бюджету.

Курс валют

Курс валют