arrow
Фінансова грамотність
Фінансова грамотність
Корисна інформація

Штучний інтелект

Штучний інтелект

Сьогодні вкрай важко зустріти людину, яка б не чула про такий термін, як штучний інтелект (ШІ). І це не дивно, адже впровадження ШІ відбувається буквально на кожному кроці: від програм у вашому телефоні або системи розумного будинку до автоматизації виробництва в промисловості або систем автопілотування.

 

Топ-5 разів, коли штучний інтелект (ШІ) працює на вас, а ви про це навіть не здогадувалися

 

Зараз можливості штучного інтелекту досягають неймовірних масштабів: починаючи від допомоги в рутинних справах, закінчуючи виконанням таких завдань, які вже не під силу виконати звичайній людині.

Зустріти цю технологію можна в будь-якій сфері діяльності: медицина, фінанси, банківська справа, промисловість, транспорт, безпека, перераховувати можна до нескінченності. Однак, найчастіше ви навіть не здогадуєтесь про те, що стикаєтеся зі штучним інтелектом буквально кожного дня.

У медицині штучний інтелект вже не перший рік допомагає в постановці діагнозів, проведенні консультацій або навіть на операційному столі. У промисловості практично всі функції виробництва виконуються роботами без втручання людей. А система автопілотування тепер доступна не тільки у військових літальних апаратах, але і в сучасних автомобілях.

Можна навіть далеко не ходити, пропонуємо вам розглянути приклади застосування ШІ (штучного інтелекту) в повсякденному житті:

  • Навігатор

Давно користувалися картою? Ні, ні, зараз ми маємо на увазі паперову карту, яка не покаже ваше місце розташування, а її розміри буквально будуть дорівнювати розмірам вашого автомобіля, якщо навіть не перевищать їх. Думаємо, що ні. Сьогодні практично кожен користувається навігатором, але ж побудова маршруту, який враховує можливі затори на дорозі, пропонує альтернативні шляхи і навіть розраховує час з точністю до хвилини - все це заслуга штучного інтелекту.

  • Віртуальний голосовий помічник

Як ви вже змогли здогадатися найпопулярніші персональні помічники, такі як Siri або Аліса, це застосунки із ШІ (штучного інтелекту). Розпізнавання вашої мови, виконання команд за голосом, навіть відповіді на ваші питання - без штучного інтелекту такі функції були б просто недоступні.

  • Чат-боти

В останні роки у зв'язку із розвитком технологій високої популярності здобули чат-боти. Сучасні компанії з радістю впроваджують їх у свою діяльність, а клієнти іноді навіть можуть не помітити, що ведуть бесіду не з реальною людиною, а всього лише з роботом.

  • Музичні рекомендації

Якщо ви користуєтеся такими сервісами як Spotify, Apple Music або Google Play то ви вже не раз стикалися з індивідуальними рекомендаціями від застосунків у виборі музики. Вони аналізують жанри, виконавців, яких ви слухаєте, періодичність прослуховування певних треків, навіть час доби і дні тижня, щоб підібрати для вас найактуальніші пропозиції в світі музики.

  • Розумний пошук Google

Ви напевно не раз помічали, як Google дописує за вас пошукові запити в рядку і пропонує рекомендації на вибір - це приклад застосування штучного інтелекту в дії. Ґрунтуючись на ваших даних, які системі вдалося зібрати, Google намагається вгадати що ви шукаєте і знайти відповідь ще до того, як ви допишите свій запит повністю.

 

Штучний інтелект у фінансах: приклади використання, про які ви навіть не підозрювали 

 

Як ми вже з вами знаємо, штучний інтелект міцно засів в житті кожної людини і не збирається здавати свої позиції. Давайте тепер з вами розглянемо більш серйозні сфери діяльності, які вимагають спеціальних знань і аналітичних умінь, наприклад, банківська та фінансова.

Як не дивно, але банки вже досить давно почали застосовувати штучний інтелект у своїй роботі:

  • робота з клієнтами - аналіз даних клієнтів, підбір індивідуальних пропозицій і рекомендацій, спілкування в чат-ботах;
  • безпека - відстеження спроб шахрайства, блокування рахунків при нетиповому користуванні засобами;
  • оптимізація роботи - розподіл готівкового обігу в банках і залишків в касах, контроль роботи інкасаторських служб, пошук оптимальних шляхів транспортування коштів та інше.

До того ж доволі часто трапляються ситуації, коли банки і фінансові установи звертаються за допомогою до штучного інтелекту (ШІ) сторонніх компаній для вирішення складних завдань і оптимізації діяльності: 

  • Компанія ZestFinance створила платформу на базі штучного інтелекту, яка допомагає оцінювати позичальників без доступу до їх кредитної історії.
  • Технологія Kasisto допомагає банкам покращувати якість обслуговування клієнтів, скоротити обсяг колл-центрів і забезпечує клієнтам підтримку в режимі реального часу і аналітику витрат.
  • Shape Security використовується провідними банками США, допомагаючи запобігати спробам шахрайства з кредитними заявками.
  • Abe AI - це віртуальний фінансовий помічник, який інтегрується з Google Home, SMS, Facebook, Amazon Alexa, Інтернетом та мобільними пристроями, щоб надати клієнтам найкращі банківські послуги.

До того ж в останні роки набирають обертів компанії, які надають персоналізовану фінансову допомогу клієнтам:

  • Albert - це фінансовий додаток, який поєднує в собі бюджетування, заощадження та інвестування. 

Цей застосунок багатогранний і пропонує безліч цікавих та корисних функцій. Albert Savings допоможе вам накопичити заощадження за допомогою аналізу ваших доходів і витрат, щоб знайти додаткові кошти для автоматичних заощаджень. Albert Investments розробить для вас індивідуальний портфель, що складається з як американських, так і міжнародних фондів. А Albert Planning допоможе знайти відповідний поліс страхування життя, автомобіля або нерухомості, а також буде шукати знижки, які дозволять вам отримати оптимальний рівень покриття при мінімальних страхових внесках.

  • Trim - компанія, яка створила онлайн-платформу для допомоги в економії коштів. 

Онлайн-помічник підключається до ваших облікових записів і аналізує витрати за допомогою штучного інтелекту. Trim скасує застарілі підписки, на які витрачаються гроші, допоможе знайти альтернативні варіанти послуг, якими ви користуєтеся і навіть може вести переговори щодо зниження плати по рахункам.

Як ви бачите штучний інтелект приходить на допомогу не тільки банкам або фінансовим компаніям, але і відмінно справляється з наданням допомоги простим користувачам.

 

Штучний інтелект в Україні

 

І хоча практично всі розглянуті приклади використання ШІ (штучного інтелекту) були зарубіжними, не варто недооцінювати українських виробників. Звичайно, ми трохи відстаємо в темпах, але не в якості.

Один з найновіших прикладів використання штучного інтелекту в Україні - сервіс фінансової допомоги від вітчизняних розробників під назвою FinAdviser. Команда створила платформу, яка допомагає підібрати кредитний продукт індивідуально для кожного користувача.

Як це працює?

  1. Спершу FinAdviser пропонує вам відповісти на ряд питань щодо ваших вимог і побажань до майбутнього продукту. Після чого ШІ (штучний інтелект) аналізує отриману інформацію і складає для себе модель, яка б відповідала вашему баченню кінцевого ідеального продукту.
  2. Далі сервіс порівнює наявні в базі продукти з тими параметрами, які потрібні саме вам.
  3. І нарешті, підбирає топ-3 продукти, які на його думку найбільше відповідають вашим вимогам.

Погодьтеся, на перший погляд нічого складного, проте звичайній людині, як нам з вами для того ж результату потрібен не один день, якщо навіть не тижні аналізів і пошуків, а штучний інтелект FinAdviser зробить це за лічені секунди.

Але і на цьому розробники вирішили не зупинятися і додали додатковий функціонал для свого сервісу. Тепер FinAdviser розраховує вигоду за кожним обраним продуктом, тобто він показує суму, яку вам вдасться заощадити за рік, обравши той чи інший варіант.

Як ви бачите вітчизняні виробники не зупиняються у розвитку і впевнено рухаються до визнання на світовому ринку.

Курс валют

Курс валют