arrow
Фінансова грамотність
Фінансова грамотність
Корисна інформація

Єдиний податок для фізосіб – правила, хто і як платить?

Єдиний податок для фізосіб – правила, хто і як платить?

Єдиний податок (ЄП) в Україні – це вид оподаткування, оплата якого провадиться ФОПами, що працюють за спрощеною схемою. Так давайте ж дізнаємося, що являє собою оплата цього різновиду податку, згідно з якими правилами вона здійснюється і куди перераховуються кошти, сплачені фізичними особами.

 

Групи платників податків

 

Відповідно до законодавства України, виділяють чотири групи платників ЄП. Це:

  1. ФОП, які займаються продажем товарів на ринках у роздріб або пропонують побутові послуги без використання найманої праці. Важливо: їх доходи не повинні перевищувати 167 мінімальних зарплат із розрахунку за один календарний рік. З урахуванням 1.01.2022 року у грошовому еквіваленті це 1 085 500 UAH.
  2. Підприємці, які надають свої послуги у сфері ресторанного бізнесу. Вони можуть займатися виробництвом чи продажем продукції. Кількість найманих працівників для цієї групи – не більш як десять осіб. Сумарний щорічний дохід не повинен перевищувати 834 мінімальні зарплати, а саме – 5 млн. 421 тис. грн.
  3. ФОП, яким дозволено брати на роботу будь-яку кількість людей, та здійснювати будь-які види робіт або пропонувати різні послуги. Виняток – види робіт та послуг, які заборонені згідно з пунктом 291.5 Податкового Кодексу України. Сумарно їх доходи протягом року не повинні перевищувати суму 1 167 мінімальних заробітних плат. У грошовому еквіваленті це не більше ніж 7 млн. 585 тис. 500 гривень.
  4. Виробники товарів з часткою сільськогосподарського виробництва, що дорівнює або вище 75% (з розрахунку за минулий розрахунковий період). Сплата єдиного податку здійснюється ними незалежно від того, до якої категорії належить їхня земля або де вона розміщується.

Важливо врахувати, що розмір мінімальної зарплати планують ще збільшити й у жовтні 2022 року, тому сума єдиного внеску теж зросте для кожної із зазначених груп платників податків.

 

Як сплачується єдиний податок: нюанси та особливості

 

Оплата ЄП безпосередньо залежить від розміру мінімальної заробітної плати та для кожної групи платників податків визначається в індивідуальному порядку:

  1. 1-а – 248,1 грн. (але не більше 10% прожиткового мінімуму для працездатних громадян).
  2. 2-а – 1300 грн. (з розрахунку 20% від суми мінімальної зарплати за станом 1.01.2022 р.).
  3. Відповідно до чинного законодавства, ставка ЄП для першої та другої групи встановлюється місцевими радами. Кошти платників податків зазначених груп теж надходять до місцевого бюджету.

 

До якого числа платити ЄП

 

Платникам ЄП першої та другої груп – щомісяця до 20 числа. Третій групі ЄП слід оплачувати раз на квартал (один раз на три місяці). Тобто, єдиний податок має бути ними сплачений протягом десяти днів, починаючи з дня, коли було подано декларацію. Важливо врахувати, що продовження термінів зі сплати ЄП не передбачено, тому якщо 20 число випадає на вихідні, наприклад, то платники податків зобов'язані зробити платіж у робочий день перед вихідними. Якщо цього не зробити, то доведеться сплатити штраф. Кілька днів прострочення платежу спричинять нарахування пені. Її подальше погашення – обов'язкова умова для всіх фізичних осіб, зареєстрованих як ФОП.

Тепер ви не тільки знаєте, до якого числа сплачується єдиний податок, а й обізнані щодо суми платежів та строків їх внесення. Головна умова – своєчасно вносити оплату, адже інакше можна позбутися статусу єдинника і надалі сплачувати податки відповідно до загальної системи оподаткування.

Курс валют

Курс валют