arrow
Особисті фінанси
Особисті фінанси
Корисна інформація

Дивідендні аристократи - хто вони і чому їх так люблять на Заході?

Дивідендні аристократи - хто вони і чому їх так люблять на Заході?

В інвестуванні, як і в кредитуванні, набагато більше граней, ніж здається на перший погляд. Сьогодні в фокус нашої уваги потрапили так звані дивідендні аристократи, яких дійсно дуже люблять на Заході, але й в Україні шанують. Що це таке, в чому їх плюси чи мінуси, а також чим викликана їх надійність, розповідаємо в цій статті.

 

Хто або що це?

 

Відразу відзначимо, що до інвесторів і їх типів термін відношення не має - йдеться про певні компаніїї, яких так називають в професійному співтоваристві. Разом з тим, не всі приватні інвестори, наприклад, знають про них і їхні переваги. Причина тому проста - акції дивідендних аристократів, як правило, дорого коштують і ось чому.

Дивідендні аристократи - це великі компанії, як правило на ринку США, які є, по суті, мастодонтами ринку і, звичайно, так, вони платять дивіденди своїм інвесторам. Серед них ви ніколи не побачите сучасну компанію, навіть якщо вона нічим не гірша і більше платить, оскільки такий статус умовно привласнюють, якщо:

  1. Компанія має дуже довгу історію. Це не новачок ринку, навіть не десятирічна компанія - це гравець, який працює вже десятки років. Американські дивідендні аристократи, як правило, на слуху у всього світу.
  2. Компанія дорого коштує і дуже щедро платить своїм інвесторам. Як правило, акції таких компаній починаючому інвесторові просто не по кишені, якщо тільки він не онук доларового мільйонера.
  3. Третій пункт випливає з двох попередніх - у компанії довга «дивідендна» історія, що не менше 25 років. Тобто вона не просто довго існує, вона довго платить, а ви як інвестор маєте можливість відстежити її історію по виплатах, подивитися статистику, дізнатися, як компанія розвинулася за ці роки, чи не було у неї відмов по виплатах, як розмір виплат нарощувався, врешті-решт, і багато іншого. Звичайно, нас цікавлять стабільні компанії. До слова, не орієнтуйтеся тільки на ринок США. Є і європейські дивідендні аристократи, просто більшість з них не так відомі, як американські гравці. Втім, і там ви зустрінете знайомі назви - це Hermès, Burberry, British American Tobacco.
  4. Компанія історично постійно підвищує виплати. Навіть у важкі кризові моменти на ринку вона не відмовляється від виплат і рідко користується своїм правом знизити їх, коли падають акції - навпаки, дивідендний аристократ має можливість їх не знижувати і скористається цим з високою часткою ймовірності.
  5. Це компанія, яка виживе за будь-яких обставин і її «дивідендна» історія це підтверджує. Важливо враховувати, в якій галузі вона працює. Яскравий приклад тому всім відомий Procter & Gamble, який давно входить в список дивідендних аристократів. Безумовно, на ньому теж можуть частково відбитися кризи і інші «чорні лебеді», проте істотно похитнути його позиції вони не можуть. Причина в продукті - він потрібен завжди. Навіть в кризу 2008 року максимальна просадка акцій Procter & Gamble склала 36,5%, в той час як індекс S&P 500 впав відразу на 56%.

    Навіть з позиції людини, яка відношення до інвестування не має, очевидно, що це безсмертний бізнес, якщо якість продукту на рівні. Що б не відбувалося в світі, хоч би яка сталася криза, скільки б не падав і не ріс фондовий ринок. Людині завжди потрібен шампунь, гель для душу, пральний порошок, засіб для миття посуду, туалетний папір, засоби гігієни та інші продукти, на яких Procter & Gamble побудував справжню імперію.

  6. І, нарешті, заключний пункт - як правило, це компанія, чиїми продуктами ви користуєтеся роками і самі, і знову Procter & Gamble кращий тому приклад. Якщо розглянути перелік продуктів, які випускає компанія, то якщо вам зараз плюс-мінус 30 років, імовірність того, що продукти Procter & Gamble супроводжували вас все ваше життя, вкрай близька до 100%. Ймовірно, ви як і більшість, недолюблювали рекламу Tide ( «... тоді ми йдемо до вас!») І позбувалися від лупи з Head & Shoulders.

Безумовно, це компанії, які творять історію десятками років ... і історію фондового ринку в тому числі.

 

У чому перевага таких компаній? Чому їх так люблять і хто купує?

 

Скажімо так, це вершина для ледачих. Їх люблять за надійність, щедрість і стабільність. Їх купують, коли досягають вершин в інвестуванні або від початку мають великий капітал і знання. Саме, в інвестуванні, не в трейдингу - їх не купують для того, щоб швидко спекулювати і ловити великий куш раз по раз. Це довгострокова історія на великі гроші, щоб вкластися максимально і жити на дивіденди розкошуючи.

Дивідендні аристократи 2021 рік, до всього, своїм акціонерам дозволять пережити досить легко. Зараз, коли ринок максимально розігрітий, всі чекають падіння і купують більш високоризикові активи через рекордно низьку прибутковість облігацій, власники акцій аристократів почуваються найбільш впевнено.

Купують їх, до речі, знову ж ті, хто досяг висот, але не хоче присвячувати своє життя трейдингу та інвестуванню з мікроконтролем. Класичний портрет власника таких акцій - це людина, яка вже напрацювалася. Він заробив великі гроші і дійшов до стадії, коли може дозволити собі жити на яхті, наприклад, і ходити на ній в різні країни, отримуючи задоволення від життя. Але гроші, як і раніше потрібно примножувати і дивідендні аристократи дозволяють такій людині жити тим життям, яке він для себе вибрав, не турбуючись про те, що стане з його капіталом, якщо на ринку відбудуться критичні зміни, а він не встигне вийти на зв'язок і прийняти заходи.

 

Чи може приватний інвестор-початківець отримати доступ до таких акцій?

 

Все залежить від конкретної компанії і суми стартового капіталу. Деякі аристократи коштують досить доступно - по 100 з гаком доларів за акцію. Є й ті, чиї ціни з капіталом в 1000 доларів, наприклад, інвестору просто не по кишені. Однак, головний фактор інший - на старті це просто не має сенсу. Це опція для тих, хто вже заробив великий капітал і хоче отримувати стабільний великий пасивний дохід. Або для тих, хто нічого не хоче знати, вчити, контролювати, а просто хоче прилаштувати якусь істотну суму з максимальною користю для себе. До речі, дивіденди американські компанії виплачують щоквартально, а не раз на рік, що дуже приємно, особливо якщо максимально в них вклався.

Курс валют

Курс валют