arrow
Особисті фінанси
Особисті фінанси
Корисна інформація

Ціни в Україні - що дорожчатиме і дешевшатиме до кінця року?

Ціни в Україні - що дорожчатиме і дешевшатиме до кінця року?

Останніми роками українці зіткнулися зі стількома потрясіннями, зокрема фінансового характеру, що новими підвищеннями цін їх уже не здивувати. Всі чудово знають, що дорожчає згодом, які ціни зростають сезонно або можуть злетіти раптово через загальну напружену економічну ситуацію у світі. Проте не перестають стежити за зростанням цін та планувати свої витрати з урахуванням прогнозів. Розбираємось, чи дорожчатиме борщовий набір, чому подорожчають борошняні вироби, чи стануть дешевшими авто в Україні до кінця цього року.

 

Чи дорожчатимуть далі продукти?

 

Важливе питання для більшої частини населення, оскільки, як не крути, переважна його частина, зважаючи на відсутність великих доходів і початок опалювального сезону, що тягне за собою великі витрати на комунальні платежі, куди більше стурбована зростанням цін на продукти харчування, ніж тим, за рахунок чого дорожчає біткоїн. На жаль, дива не станеться, і загальна тенденція 2021 року збережеться аж до його закінчення. Причина водночас, не локальна, а глобальна – ціни на їжу зростають у всьому світі і це прямий наслідок зростання цін на енергоносії.

Сильного зростання ціни так званого «борщового набору» чекати поки не слід – українські аграрії звітують про гідні врожаї, а тому злету цін на місцеві овочі чекати не доводиться. Традиційно дорожчають сезонні овочі, літні – огірки, помідори, кабачки тощо. Це є нормальним явищем для України.

З іншого боку, ціни на деякі продукти не поспішають знижуватися, незважаючи на те, що всі умови для цього є - цукор, що подорожчав на початку осені, залишається в межах нових цін, як і соняшникова олія, незважаючи на рекордні врожаї соняшника. Утримуються ціни через все ті ж енергоресурси, що подорожчали. Втім, свою роль у підвищенні цін на цукор відіграли і торішній поганий урожай, і деякі обмеження щодо імпорту цукру. Новий урожай також на ринок ще, по суті, не вийшов, а тому все ще є надія на те, що такий стратегічний в Україні продукт подешевшає, як тільки на прилавки потрапить новий урожай.

 

Кури «злетіли» – що далі?

 

Куряче філе вже дорожче за деякі частини свинини, які традиційно завжди обганяли курей за цінником за кілограм. У птахівників все добре, проте є фактори, які від них не залежать – це подорожчання кормів для птиці, транспортних послуг, енергоносіїв тощо, які змушують їх підвищувати ціни, оскільки жодних інструментів для їхнього утримання зараз просто немає.

Більше того, ситуація незабаром може лише погіршитися, якщо буде ухвалено законопроект №5600, який передбачає, що виробники птиці не зможуть залишатися на єдиному податку, а будуть зобов'язані перейти на загальну систему оподаткування. Експерти попереджають про те, що ціни на м'ясо птиці в такому разі можуть підвищитися на 30%, що є неприйнятним, якщо враховувати той факт, що курятина все ще залишається соціально значущим продуктом. Зростання цін торкнеться і вартості яєць.

 

Зростання цін на м'ясо

 

Виробники м'яса великої рогатої худоби та свиней також будуть змушені підвищувати ціни. Їх новий законопроект, на щастя, не торкнувся, а тому зростання буде більш стриманим – до 10-15%. Причиною цього є зростання цін на корми, а також скорочення обсягів виробництва.

 

Які чинники можуть погіршити ситуацію із цінами?

 

Найболючіше питання зараз для всіх галузей – це перспективи зростання цін на газ, причому це загальносвітова проблема на сьогоднішній день. Якщо газ на ринках і далі додаватиме в ціні, не виключено підвищення цін для промисловості, а отже, і цін на продукти харчування для громадян.

 

Що буде із цінами на нерухомість?

 

Поки що ситуація надто неоднозначна, оскільки досить довгий час зростала собівартість будівництва нового житла, на світових ринках намітився більш ніж однозначний тренд зростання цін на матеріали, і ніщо не сприяє зниженню цін. Однак і зростати вони теж не можуть через і так знижений попит.

Попит же, своєю чергою, є дзеркалом готовності населення до поточних цін, якої немає і близько. Після всіх фінансових потрясінь, пов'язаних з локдаунами, станом економіки та іншими факторами, українці так само потребують власного житла, але дозволити собі розглядати покупку за поточними цінами не можуть. Вони шукають і чекають на дешевші варіанти. Паніка, що наростає, у зв'язку з четвертою хвилею COVID19 і її можливими наслідками тільки посилює ситуацію на ринку нерухомості, а тому до кінця року ціни, швидше за все, залишатимуться приблизно на поточних рівнях.

Курс валют

Курс валют