arrow
Фінансова грамотність
Фінансова грамотність
Корисна інформація

Що впливає на суми кредитів громадянам?

Що впливає на суми кредитів громадянам?

Бажаєте отримати якнайбільше грошей за кредитною позикою, але не знаєте, як це зробити? Тоді ця стаття є для вас. Ви дізнаєтесь, що таке сума кредиту та які фактори впливають на її видачу.

 

Критерії, що визначають суму кредитної позики

 

Звісно, ​​якщо ви людина із вулиці, то навряд чи зможете розраховувати на велику суму кредиту. Однак не потрібно засмучуватися раніше часу, адже збільшити шанси на отримання кредитної позики не так уже й складно. Для цього потрібно насамперед надати банківській організації, в якій хочете отримати позику, пакет документів, за допомогою яких вдасться підтвердити свою платоспроможність. Це можуть бути:

  1. Витяг із заробітної плати за останні півроку.
  2. Документи про фінансове становище.
  3. Правовстановлюючі документи на автомобіль, нерухомість.

Сума кредитних коштів, які можна отримати в борг, безпосередньо залежить від заробітку клієнта, що звернувся. Згідно з підрахунками, сума позики не повинна перевищувати 30-50% від сукупного доходу. Розрахунок проводиться з урахуванням аналізу середнього доходу, отриманого позичальником протягом останніх 3, 6 чи 12 місяців.

З погляду банківських установ, ідеальним позичальником вважається повнолітня людина, яка до закінчення кредитного договору ще не досягне межі пенсійного віку. У таких клієнтів шанси отримати кредит на більшу суму зростають у рази.

 

Кредити на великі суми для клієнтів банку

 

Як показує практика, банківські установи охоче видають кредити на велику суму клієнтам, що вже є діючими клієнтами банку. Це цілком логічно, адже банк вже має всі необхідні дані про людину, яка хоче оформити кредит: знає його кредитну історію (якщо раніше вже бралася позика), рівень платоспроможності, володіє інформацією про посаду, яку займає клієнт.

Якщо немає часу вибудовувати відносини з новим банком (скористатися його зарплатною карткою, оформляти кредитку, відкривати вклад), то найкраще брати кредит у тому банку, в якому оформлялася картка для отримання зарплати або відкритий депозит, наприклад. Для «своїх» клієнтів у банківських установах умови завжди лояльніші, ніж для звичайної людини з вулиці. Проте стати «своїм» за кілька днів не вдасться. Знадобиться приблизно від трьох до шести місяців для того, щоб банку вдалося зібрати та накопичити інформацію про вас як про надійного клієнта, який справно дотримується фінансової дисципліни та вчасно гасить кредитні борги.

 

Інші фактори, що впливають на видачу кредиту більшого розміру

 

Щоб отримати бажану суму кредиту, людина може залучити співпозичальників із родичів. З їхньою допомогою вдасться значно збільшити суму кредиту, що схвалюється. Як це працює? Їхні доходи також будуть враховуватися під час розрахунку платоспроможності сім'ї, що в результаті сприятиме раціональному розподілу боргового навантаження та допоможе оформити кредитну позику на максимально можливу суму.

Отриманню кредиту на велику суму також сприятиме застава рухомого майна чи нерухомості (будинок, квартира). Залежно від конкретного банку під заставу може бути нараховано до 60-80% від оціночної вартості предмета застави. Важливо врахувати, що наявність поручителя від імені компанії-роботодавця чи конкретної фізичної особи не впливає розмір позики. Порука лише допомагає у збільшенні шансів на позитивне рішення від банківської установи.

Аналізуючи все вищесказане, слід зазначити, що отримати кредит більшого розміру позичальник зможе тільки в тому випадку, якщо надасть необхідний пакет офіційних документів, підтвердить свою платоспроможність і залучить як співпозичальників когось із близьких родичів.

Ймовірно, вам будуть не менш корисні наші матеріали про «Популярні афери з кредитами – як не потрапити на гачок?» - це важливо знати, щоб не стати жертвою шахраїв. А якщо ви чи хтось із ваших близьких має великі борги та проблеми з фінансами, рекомендуємо почитати про «Банкрутство фізосіб в Україні – що це таке?».

Курс валют

Курс валют