arrow
Особисті фінанси
Особисті фінанси
Корисна інформація

Що таке кредитна історія і як її покращити

Що таке кредитна історія і як її покращити

Думаємо, Ви не раз чули термін кредитна історія. Сьогодні ми допоможемо Вам розібратися що це таке і як її покращити.

Кредитна історія - це інформація про всі Ваші кредитні зобов'язання. У ній відображаються дані про те, в які банківські або мікрофінансові установи Ви зверталися за кредитом, коли це було, яку суму і на який термін Ви брали, своєчасно Ви погашали заборгованість або виникали прострочення, відкриті у Вас кредити в даний момент, тощо. Ці дані передаються кредитними організаціями (банки, МФО, інші кредитні установи) та зберігаються в бюро кредитних історій. Далі за запитом ці дані подаються кредитним організаціям для ознайомлення з повною кредитною історією потенційних клієнтів.

Ми розібралися що таке кредитна історія, тепер давайте з'ясуємо як її покращити.

 

Своєчасне погашення заборгованості

 

Найкращий спосіб покращити свою кредитну історію - звести до мінімуму кількість прострочень. Вчасно повернуті кредити позитивно впливають на кредитну історію, в той час як прострочення - погіршують її. Однак не варто сильно хвилюватися про прострочення п'ятирічної давності, адже вплив давніх порушень зобов'язань за договором зменшується із спливом часу, просто в майбутньому намагайтеся оплачувати заборгованості вчасно. А якщо у Вас вже виникла нова прострочки, то першим ділом погашайте її.

 

Активність клієнта

 

Покращити кредитну історію можна, якщо завести кредитну карту, нехай навіть з нульовим лімітом. Будьте активним користувачем, робіть покупки, зараховуйте кошти або переводите їх за допомогою своєї картки. Тоді, з плином часу, з високою ймовірністю банк встановить Вам кредитний ліміт по карті. Не знаєте яку кредитну карту обрати, скористайтеся підбором кредитних продуктів банків від FinAdviser і ми з радістю надамо найвигідніші пропозиції саме для Вас.

 

“Чистий” клієнт

 

Дивно, але "чиста кредитна історія клієнта" - не найкраще рішення для банків. Для фінансових організацій набагато вигідніше клієнт з довгою кредитною історією, адже можна дізнатися про всі його кредитні зобов'язання, скласти портрет позичальника, а клієнт про якого нічого не відомо - ризиковий варіант.

 

Зменшення кредитного навантаження

 

Боргове або кредитне навантаження - це витрати щодо погашення всіх активних кредитів і позик відносно Вашого доходу. Якщо у Вас є відкриті кредити, то спершу постарайтеся закрити "дорогі" (з високою сумою погашення), а далі всі інші.

 

Пролонгація та реструктуризація

 

Почнемо з того, що пролонгація - це послуга фінансових компаній з продовження терміну виплати кредиту, а реструктуризація - це послуга фінансових компаній по зміні умов кредитування (пролонгація може служити однією з умов нового договору). Якщо Ви розумієте, що прострочення не уникнути або ж воно вже настало, а може це вже не перша Ваша заборгованість, в такому випадку пропонуємо скористатися послугою пролонгації або реструктуризації для покращення Вашої кредитної історії.

Курс валют

Курс валют