arrow
Особисті фінанси
Особисті фінанси
Корисна інформація

Лікарняні листи в Україні - порядок оформлення та розрахунку

Лікарняні листи в Україні - порядок оформлення та розрахунку

Від хвороби не застрахований ніхто. Якщо фрілансер може зрушити дедлайн по роботі, попередньо домовившись із замовником, і спокійно зайнятися своїм лікуванням, то офіційно працевлаштованій людині необхідно підтвердити свою тимчасову непрацездатність. І тут йому необхідно відкрити лікарняний. Відомо, що з 4 червня 2021 року розпочалася видача електронних лікарняних листів у тестовому режимі. Повноцінна робота з їх видачі розпочалася з 1 жовтня 2021 року та передбачає відмову від паперових лікарняних з метою спрощення роботи з документацією, зменшення кількості фальсифікацій та прискорення нарахування матеріальної допомоги. Але, незважаючи на всі ці нюанси, багато кого цікавить питання про те, як оплачується лікарняний, Україна законодавчо захищає права працівників чи ні, як відбувається його оформлення та які максимальні терміни перебування на лікарняному? Розповідаємо докладніше.

 

Процедура оформлення листа непрацездатності

 

Лікарняний лист оформляється лікарем у день звернення хворого. Передує цьому формування медичного висновку у Реєстрі медвисновків в ЕСОЗ. Важливо врахувати, що лікарняний лист та медвисновок – це два різні документи. Медичний висновок формується на підставі електронних медичних записів, які залишаються лікарем у медкарті хворого (теж представлена ​​в електронному вигляді). Там вказується інформація про діагноз, протокол лікування тощо. Потім лікарю слід визначити попередній термін закриття лікарняного і залишити свій підпис в електронному вигляді.

Якщо пацієнт застрахований, то на підставі медичного висновку в Реєстрі відбувається формування листка непрацездатності в електронному вигляді. Після цього дані про лікарняний будуть відображатися в електронних кабінетах і роботодавця, і співробітника, що хворіє.

Щоб формування електронного листа було максимально успішним, усі відомості у Реєстрі застрахованих осіб мають бути достовірними та актуальними. Саме тому працівники зобов'язані інформувати і лікаря, і свого роботодавця про зміни його персональних даних.

 

Терміни лікарняного листа за захворюваннями Україна

 

Якщо працівник підприємства йде на лікарняний через травму або у разі захворювання, то лікар має право виписати йому лист непрацездатності на період до п'яти календарних днів. У разі тяжчого перебігу хвороби термін може бути продовжено до 10 календарних днів.

Якщо пацієнт залишається непрацездатним більше 10 днів, то продовжити його лікарняний лист до 30 днів лікар може лише спільно з завідувачем відділення амбулаторно-клінічного закладу. В інших випадках продовжити лікарняний може лише лікарсько-консультативна комісія (ЛКК). Терміни також залежать від тяжкості хвороби. Наприклад, при діагностуванні туберкульозу лікарняний може продовжуватись до 10-12 місяців.

У разі вагітності для офіційно працюючої жінки також оформляється лікарняний лист. Його тривалість може становити від 140 до 200 календарних днів залежно від конкретного випадку та супутніх факторів (жінка чекає на одну дитину, діагностована багатоплідна вагітність, передчасні пологи з ускладненнями та інше).

 

Як відбувається розрахунок лікарняного

 

Відомо, що перші п'ять днів лікарняного оплачує роботодавець, а подальші виплати провадяться Фондом соціального страхування. Розрахунок розміру лікарняних залежить від страхового стажу працівника та визначається таким чином:

  1. Якщо страховий стаж становить не більше 3-х років, то хворій людині виплачується 50% від середньої зарплати.
  2. 3-5 років – 60%.
  3. 5-8 років – 70%.
  4. Від 8 років та більше – 80%.

На пільгові категорії працівників такий розподіл не поширюється, тому, незалежно від свого страхового стажу, вони можуть розраховувати на отримання 100% виплат від свого середнього заробітку за розрахунковий період.

І лікарняні листи, і декретні виплати оподатковуються. Фізичним особам доведеться заплатити 18% та 1,5% військового збору.

 

Тепер ви знаєте про нюанси оформлення листка непрацездатності, терміни його тривалості та розмір податку, який потрібно сплатити в обов'язковому порядку. На будь-які інші питання, що вас цікавлять, також може відповісти гаряча лінія по лікарняних листах, Україна. Все, що для цього потрібно – зв'язатися із представниками Пенсійного Фонду України, зв'язавшись із вказаним на сайті телефоном.

Курс валют

Курс валют