arrow
Особисті фінанси
Особисті фінанси
Корисна інформація

Безробіття в Україні, 2021 – скільки громадян зараз без роботи та чому?

Безробіття в Україні, 2021 – скільки громадян зараз без роботи та чому?

Рівень безробіття Україна представляє як кількісний показник, що виражається у відсотковому співвідношенні. Він визначається за таким принципом: відношення кількості безробітних до загальної чисельності населення країни, яке здатне працювати. За даними Державної служби статистики, за результатами перших трьох місяців 2021 року в Україні зафіксували найвищий показник за останні чотири роки (з 2017 року). Він становив 10,5%. З чим це пов'язано і скільки людей зараз без роботи? Саме це і обговоримо у цій статті.

 

Чому зростає кількість безробітних людей?

 

За останній рік по показнику безробіття Україна суттєво зросла порівняно з попередніми роками. Значною мірою це пов'язано з коронавірусною пандемією, яка внесла свої корективи у життя населення. Через локдаун на початку весни 2020 року величезна кількість працездатних осіб змушена була масово звільнятися. Найбільше постраждала сфера торгівлі та громадського харчування. За даними Держстату, за період з 12.03 до 04.08.2020 року у статусі безробітного перебувало 406 тис. осіб. Загалом кількість людей, що залишилися без роботи, склала 1,8 млн.

Існують інші причини збільшення такої тенденції. Одна з них – це стрімке скорочення кількості тих, хто оформлений та працює офіційно. Парадокс, однак, незважаючи на те, що, починаючи з січня 2020 року до січня поточного року, кількість вакансій збільшилася до 42 тисяч (було – 37 тис.), зросла і кількість тих, хто залишився без роботи. Ця цифра зупинилася на позначці 94 400 людей.

 

Ще трохи цифр та статистики

 

Згідно зі статистичними даними, у такій державі як Україна рівень безробіття у другому кварталі 2021 року серед громадян, починаючи з вікової категорії від 15 років до 70 років, почав поступово зменшуватися. Якщо раніше повідомлялося про 10,5% у першому кварталі, то тепер цей показник досяг 9,3%, а це 1600000 осіб. За підсумками спеціальних досліджень, у другому кварталі 2021 року покращилися показники і зайнятого населення. Враховувались такі вікові категорії як особи віком від 15 років та старші, а також 15-70-річні громадяни.

 

Які міста найбільше постраждали?

 

Важливо звернути увагу на те, що у різних містах країни спостерігається й різна ситуація щодо безробіття. За даними Держстату, найгірша ситуація на сході держави – це Луганська та Донецька область. Тут показники в 1,5-2 рази вищі, ніж у решті регіонів. Найменші показники з безробіття спостерігаються у Харківській області. Наочний приклад: якщо у Києві за підсумками минулого року без роботи офіційно зареєстровано 7,3% населення (середній показник по Україні тоді був майже 10%), то для Харківської області ця цифра склала 6,4%. З чим це пов'язано? Причин цього явища є кілька:

  1. Харків вважається молодіжним містом, адже майже половина всього населення (приблизно 47%) – молоді працездатні люди віком до 35 років.
  2. Величезна кількість IT-компаній, чим пояснюється висока концентрація тут кваліфікованих фахівців.
  3. Значно менші ціни на житло (у тому числі й орендоване) порівняно з іншими великими містами – Києвом, Дніпром, Одесою.

На думку аналітиків, те, на якому рівні перебуває в державі Україна безробіття, багато в чому залежить і від функціонування великих підприємств промислового спрямування. Чим більша їх кількість у регіоні, тим менша кількість безробітного населення.

 

Прогнози на майбутнє

 

Згідно з прогнозом Національного банку України, ситуація на ринку праці у 2022 році поступово покращуватиметься. Планується, що вже найближчим часом показники з безробіття знову будуть зафіксовані на позначці 8,5%. Домогтися цього вдасться за рахунок зростання економіки та динамічного розвитку внутрішнього виробництва. Ще одне важливе завдання – утримати українців у країні та знизити трудову міграцію. Це не лише дозволить покращити ситуацію з безробіттям, а й трохи збільшити заробітні плати на ринку праці в Україні.

Курс валют

Курс валют