arrow
Фінансова грамотність
Фінансова грамотність
Корисна інформація

Банкрутство фізосіб в Україні – що це таке?

Банкрутство фізосіб в Україні – що це таке?

Банкрутство фізосіб в Україні – це процедура, згідно з якою суд визнає неплатоспроможність боржника та списує йому весь борг або його частину. Сам закон про банкрутство набув чинності 21 жовтня 2019 року, а вже у березні наступного року ухвалили перше судове рішення щодо банкрутства фізичної особи.

 

Процедура банкрутства фізосіб: етапи та особливості

 

Визнанню фізичної особи банкрутом передує виконання кількох вимог. Зокрема, це:

  • надання заяви від фізособи. Фізичною особою, яка бажає оголосити себе банкрутом, має бути надіслано відповідну заяву до Господарського суду. З урахуванням цього документа та за дотримання інших умов суддя призначає арбітражного керуючого, який стежитиме за тим, як далі проходить ця процедура;
  • сума простроченого боргу на момент звернення до суду повинна становити не менше ніж 30 мінімальних заробітних плат (станом на вересень 2021 року це 180 000 UAH). Важливо: у цей розмір прострочення не враховуються платежі по неустойкам, штрафам і пені, що постійно зростає;
  • прострочення планових платежів більш як на два місяці у розмірі понад 50% місячних платежів за кожним.

Як стверджує закон про банкрутство фізосіб України, суть ще однієї вимоги полягає в тому, щоб зробити сплату винагороди арбітражного керуючого загалом за три місяці (у грошовому еквіваленті це приблизно три мінімальні зарплати – 18 тис. грн.). Перерахування цих коштів здійснюється не самому управителю, а на депозитний рахунок суду.

Ще одна умова – це загроза неплатоспроможності. Мається на увазі, що в найближчому майбутньому боржник не зможе справно здійснювати платежі раніше обумовлених сум. Такі обставини мають бути досить вагомими, щоб суд звернув на них увагу та врахував у процесі.

 

Списання яких боргів неможливе?

 

Як стверджує закон про банкрутство фізосіб, списанню не підлягають:

  1. Борги зі сплати аліментів.
  2. Борги щодо відшкодування збитків.
  3. Борги за єдиним соціальним внеском.

Важливо: у разі наявності перерахованих вище боргів фізособі спочатку доведеться здійснити їхню сплату в обов'язковому порядку і тільки після цього звертатися до суду з метою початку процедури з банкрутства.

Разом з цим можуть бути списані такі види боргів:

  1. Кредит у банку.
  2. Борг із несплати комунальних платежів.
  3. Позикові гроші.

Що стосується боргів, які з'явилися в результаті гри в азартні розваги, то вони також підлягають списанню, але лише за умови документального підтвердження.

 

Декларування майна: навіщо це робити?

 

Відповідно до Декларації про майновий стан, боржнику слід провести процедуру декларування щодо:

  • майна за останні 36 місяців (у даному випадку йдеться про три окремі декларації за кожний рік);
  • майна подружжя, навіть якщо вони розлучені і не живуть разом;
  • рухомого та нерухомого майна – будинків, квартир, незавершених об'єктів на етапі будівництва, автомобілів. Також до цього переліку включено цінні паперові активи, готівку та кошти, що зберігаються в банківській установі;
  • майна фізособи-боржника та членів його сім'ї за умови, що його сумарна вартість перевищує 30 мінімальних заробітних плат.

 

Чого слід очікувати фізичній особі після банкрутства

 

Як показує судова практика з банкрутства фізосіб, після оголошення себе банкрутом боржнику доведеться зіткнутися з кількома підводними каменями цієї процедури, а саме:

  • неможливість протягом п'яти років розпочинати нову процедуру банкрутства;
  • протягом трьох років за боржником буде закріплено негативну кредитну історію, що спричинить відмови з боку банківських установ у видачі кредитів;
  • необхідність протягом п'яти років повідомляти нових потенційних кредиторів про своє банкрутство в письмовій формі.

Резюмуючи все сказане вище, рекомендується добре подумати, зваживши всі «за» і «проти» перш, ніж приймати рішення про початок процедури оголошення себе банкрутом.

Курс валют

Курс валют