arrow
Фінансова грамотність
Фінансова грамотність
Корисна інформація

Bank ID – що це таке, навіщо потрібно

Bank ID – що це таке, навіщо потрібно

Весь світ, буквально всі сфери, які можуть працювати онлайн, впевнено перетікають в цифру. Це, безумовно, зручно, тому що зараз практично немає питань, які не можна вирішити, не виходячи з дому, але часом виникає потреба в ідентифікації користувачів, яку не можна на 100% надійно провести онлайн. Саме в таких випадках стає дуже корисним Bank ID. Як це працює і як використовувати цю опцію собі на благо, розповідаємо у цій статті.

 

Що таке Bank ID?

 

Це спеціальна технологія, яка дозволяє громадянам віддалено проходити ідентифікацію та отримувати таким чином доступ до різних державних чи фінансових послуг. Деякі сервіси вважають прийнятним рівнем перевірки особистості запит фотографій або сканів документів, а також селфі з паспортом, наприклад. Інші ж вимагають особистого візиту або Bank ID, який можна вважати рівноцінним особистому візиту.

По суті це працює так. Якщо сервіс хоче особисто перевірити ваші документи і одночасно хоче надавати вам послуги повністю онлайн, не обтяжуючи вас такими перевірками, він може просто взяти дані про вас і ваші документи у тієї організації, яка точно перевіряла їх особисто і так само особисто знімала з них скани.

В Україні зараз практично у всього населення, за винятком хіба що дітей, є той чи інший банківський продукт – зарплатна картка, соціальна картка для пенсійних та соціальних виплат, кредитка, кредит готівкою чи рахунок у банку. При цьому ні один із цих банківських продуктів, як мінімум вперше, не можна оформити без особистого візиту до банку з документами для підписання договору. Також клієнти банків мають доступ до інтернет-банкінгів, а також мобільних додатків.

Якщо раніше пред'явити документи ви могли лише особисто, то тепер можна вибрати авторизацію на будь-якому порталі за допомогою Bank ID, вибрати банк, за допомогою якого ви хочете авторизуватися. А після ввести логін та пароль від свого інтернет-банку та, підтвердивши вхід за допомогою коду зі смс-повідомлення, погодитись на передачу вашим банком даних про вас.

 

Для чого використовують Bank ID, Україна

 

  • Щоб отримати більшість державних послуг, які на сьогоднішній день доступні віддалено.
  • Для авторизації на низці ресурсів, де дуже важливо підтвердити свої дані, ім'я, прізвище, адресу тощо.
  • Для отримання фінансових послуг, наприклад, позик у МФО. Це навіть простіше, ніж робити чіткі фото документів, коли це не дуже зручно, або селфі, на якому і ваше обличчя має бути чітко зображене, і документ у руках легко читальним.

 

Переваги Банк ІД

 

  1. Не потрібно постійно вводити дані, носити за собою всюди документи та нескінченно фотографувати їх для верифікації.
  2. Дані в безпеці і завжди з вами, при цьому їх зберігає банк, і він же надає вам можливість пройти ідентифікацію в будь-який час доби.
  3. Більшість послуг з ним можна оформити дистанційно та не витрачати час на відвідування, черги та збирання копій документів.
  4. Жодного ризику помилитися – всі ваші дані вже перевірив банк. А він, у свою чергу, просто передає їх у тому вигляді, в якому і зберігає.

До речі, зараз такий спосіб верифікації пропонують пройти практично всі МФО і це дуже добре, оскільки знижує ризик шахрайства, по-перше, а по-друге, підвищує можливість схвалення заявки на потрібну вам суму і термін.

Курс валют

Курс валют