arrow
Особисті фінанси
Особисті фінанси
Корисна інформація

7 правил розумного використання кредитною карткою: поради від FinAdviser

7 правил розумного використання кредитною карткою: поради від FinAdviser

Кредитні карти вже досить давно увійшли в наше життя. Їх легко отримати, достатньо лише прийти в банк або зайти на його сайт, або ж скористатися підбором кредитного продукту від FinAdviser. Банківські установи пропонують різні бонуси для користувачів своїх продуктів, а можливість використовувати кредитні кошти безкоштовно під час пільгового періоду і зовсім підкуповує.

Але, не так все легко. Як же не потрапити в "боргову яму"? Фахівці FinAdviser вирішили допомогти Вам і виділили 7 правил розумного використання кредитною карткою.

 

Правило № 1 - Вчасно вносьте платежі

 

Намагайтеся стежити за своєчасністю погашення платежів. Навіть один день прострочення призведе не тільки до виникнення штрафу в розмірі передбаченого договором кредитування, а й зіпсує Вашу кредитну історію.

 

Правило №2 - Не забувайте про пільговий період

 

При оформленні картки відразу ж дізнайтеся всі тонкощі пільгового періоду. Варто звертати увагу не тільки на термін і як він розрахується, а й на які операції він поширюється. При правильному використанні кредитних коштів, ви зможете звести витрати до мінімуму, а то і зовсім використовувати гроші банку безкоштовно. Хороший бонус, вірно?

 

Правило №3 - Плануйте майбутні витрати

 

Привчіть себе в кінці кожного місяця вивчати виписку по карті, це дозволить планувати свої витрати в майбутньому, грамотно використовувати переваги пільгового періоду, контролювати свої витрати та вчасно погашати платежі.

 

Правило №4 - Обмежте зняття готівки 

 

Перш за все, рекомендація не знімати готівку з кредитної карти обумовлена ​​вартістю цієї операції. Звичайно, банки надають спеціальні продукти, де комісія за зняття готівки за рахунок кредитних коштів не передбачена. Однак це поодинокі випадки. В основному Вам доведеться платити від 3% до 5% від суми зняття. Але і це ще не все, пільговий період на зняття готівки або переказ коштів відсутній практично у всіх банківських продуктів. Тобто, Вам доведеться платити як відсотки за користування кредитних коштів, так і за зняття їх в банкоматі. Варто задуматися, чи воно того варте?

 

Правило №5 - Реальна процентна ставка

 

При вивченні договору завжди звертайте увагу на розмір реальної процентної ставки. Реальна відсоткова ставка - це ставка, яка враховує всі витрати позичальника на користь кредитора (банку), пов'язані з оформленням, отриманням і обслуговуванням кредиту. Тобто, карта з низькою ставкою за користування кредитними коштами може виявитися не такою вже й вигідною. Щомісячне обслуговування, плата за страхування, додаткові комісії призведуть до збільшення відсотків виплат.

 

Правило №6 - Використовуйте кредитку регулярно

 

Дивна порада, чи не так? Давайте розберемося. Багато банків, щоб підштовхнути клієнтів користуватися своїми продуктами на постійній основі виставляють комісію за обслуговування неактивних рахунків. А це означає, що навіть, якщо Ви погасили всі заборгованості і благополучно забули про свою карту, через час Вас може очікувати неприємний сюрприз у вигляді боргу, про який Ви навіть не підозрювали. Не обов'язково щомісяця брати кредит і заново його погашати, досить користуватися власними коштами або ж просто закрити рахунок.

 

Правило №7 - Користуйтеся мобільним банкінгом

 

Не всі банки пропонують безкоштовне використання мобільного або інтернет-банкінгу, але ми наполегливо рекомендуємо не заощаджувати на цьому. Регулярні СМС-оповіщення, можливість в будь-який час доби переглянути стан свого рахунку, а також історія витрат вбережуть Вас від багатьох неприємностей, будь то контроль над покупками, оплата рахунків, і більш серйозні - помилки банківських систем або шахрайство.

Курс валют

Курс валют